Leusderkrant: “YMCA klaar voor nieuw seizoen”

LEUSDEN – Op 18 oktober van het vorige jaar ging het ruim 80 jaar oude gebouw van de YMCA in de Treek geheel in vlammen op. Dank zij de inspanning van tientallen vrijwilligers en de medewerking van tal van bedrijven kan het kampeerseizoen toch op de gebruikelijke tijd van start gaan. In het paasweekeinde werden er 120 grote en kleine tenten opgezet. De noodgebouwen zijn ingericht en alles is in gereedheid gebracht om de bezoekers te ontvangen.

Mario Scibelli (39 jaar) is directeur van de Leusdense vestiging van de YMCA. Als jongetje van 8 jaar maakte hij al kennis met het Leusdense kampeerterrein omdat zijn ouders daar regelmatig naar toe gingen. In 1998 heeft hij de leiding van het terrein overgenomen van het onlangs afgetreden Leusden’90 raadslid Rein van den Berg. De brand van vorig jaar vond plaats nadat het kampeerseizoen was afgelopen. ,,Gelukkig was het geen geval van brandstichting, waarschijnlijk was kortsluiting de oorzaak’’, aldus Mario een half jaar later. Hij was er zich niet van bewust geweest dat er ergens in het gebouw ook asbest had gezeten. Het opruimen is zonder problemen verlopen.

Er is gekozen voor een tijdelijke voorziening omdat er nog gepraat moet worden over nieuwbouw. Het bouwbedrijf Jan Snel, gespecialiseerd in ‘flexibel bouwen’, heeft op het terrein, vlak naast de plaats waar het afgebrande gebouw stond, een aantal units neergezet die inmiddels zijn ingericht. Alle aansluitingen werken weer en de spiksplinternieuwe keuken is geplaatst. Ook een unit met douche- en wasgelegenheid kan in gebruik worden genomen. Voor grote groepen is er een forse hal neergezet met een complete barinrichting waar bijeenkomsten kunnen worden gehouden.
Het kampeerterrein biedt vanaf half april tot eind september onderdak aan zo’n 200 tot 300 kinderen en volwassenen. ,,Het begint met groepen kinderen van basisscholen die hier een paar dagen verblijven. Verder komen er verenigingen, families en kerkelijke jeugdclubs’’, zegt directeur Mario. In de centrale keuken worden de maaltijden bereid, verder is iedereen vrij het programma in te vullen. In de grote vakantie biedt de YMCA zelf themakampen aan en organiseert speciale kampen voor bijvoorbeeld kinderen van asielzoekers.

‘Zonnige toekomst’
Maro Scibelli ziet de toekomst zonnig tegemoet. Toch blijft de vraag hoe het verder moet met een permanent onderkomen in de Treek. De erfpachtovereenkomst met de Treek loopt in 2018 af. Het liefst bouwt de YMCA op dezelfde plek weer een nieuw gebouw. Of dat mogelijk is hangt af van tal van instanties.

Frits Koster, rentmeester van het landgoed de Treek-Henschoten, kan nog geen uitsluitsel geven over het verlengen van de pachtovereenkomst. ,,Ik ga er wel van uit dat er weer gebouwd kan worden, misschien wel op een andere plek’’, is zijn commentaar en voegt daar aan toe dat de gesprekken in goede harmonie verlopen. Ook burgemeester Annemieke Vermeulen heeft tijdens het afscheid van raadslid Van den Berg nog verklaard dat ‘de YMCA belangrijk is voor Leusden’.

Bron: overgenomen van www.leusderkrant.nl (12 april 2012)

Door admin op zaterdag 14 april 2012

Nog geen reacties.

Reageer

Deel via:

| meer